Zonnepanelen reinigen

Liggen er zonnepanelen op uw dak? Dan wilt u uiteraard dat deze optimaal renderen zodat uw investering zo snel mogelijk zijn vruchten afwerpt. In het algemeen kan u ervan uitgaan dat zonnepanelen niet veel onderhoud nodig hebben. Desondanks is het gunstig om ze op tijd en stond te (laten) reinigen en controleren. U kan ervan uitgaan dat de panelen een levensduur hebben van ongeveer twintig jaar. De omvormer daarentegen zal eerder vervangen moeten worden. De gemiddelde levensduur van een omvormer – een belangrijk onderdeel van de panelen – is tien jaar. Een aandachtig preventief onderhoud verlengt echter de levensduur van uw panelen. Zo brengen ze langer en meer op.

Hoe kan u ze zelf schoonmaken of laat u ze beter reinigen door een professionele glazenwasser? En hoe frequent moet u ze schoonmaken? Dit artikel overloopt de meest gestelde vragen omtrent het onderhoud.

Overzicht om snel te navigeren op de pagina

Wij hebben erg veel informatie over het kuisen en onderhouden van zonnepanelen op deze pagina samengesteld.

Hoe komt er vuil op een zonnepaneel?

Is het wel nodig om uw zonnepanelen schoon te maken? Veel mensen twijfelen over het nut ervan. Ze redeneren als volgt: een goede regenbui zorgt er toch voor dat de panelen weer proper zijn? Wel, dat klopt niet helemaal. Een flinke regenbui, zoals we die bij ons regelmatig ontvangen, wast inderdaad een groot deel van het stof weg, maar niet al het vuil zal zo worden weggespoeld. Vogelpoep is bijvoorbeeld hardnekkig. Uw auto wast u immers ook regelmatig.
zonnepanelen reinigen

Vuil verzamelt zich heel organisch op de panelen. Het zijn bladeren, takken, mossen, stof, zand en vogelpoep. De opbrengsten verminderen, en als u er niet op tijd bij bent kan het soms wel blijvende schade aan de panelen veroorzaken. Verticale panelen vangen bovendien meer vuil op. Het opgevangen afval en stof zal als vanzelf naar de onderrand spoelen, waardoor er een ophoping ontstaat. Bij horizontaal geplaatste zonnepanelen zal een deel van het paneel minder opbrengen, maar dit bepaalt niet de hele prestatie. Dat komt omdat het paneel in strings is opgedeeld. De onderste zullen minder efficiënt renderen, maar de bovenste garanderen u een goede opbrengst.

Schone zonnepanelen, hoger rendement

Indien u nog steeds twijfelt over het al dan niet schoonmaken van uw panelen, zal deze kennis u overstag helpen: propere zonnepanelen zorgen gemiddeld voor 3% meer rendement dan de vuile exemplaren! Dat klinkt in eerste instantie weinig, maar omgerekend op jaarbasis zijn dat heel wat inkomsten die u misloopt door een kleine nalatigheid. Bovendien vraagt het schoonmaken van de panelen weinig energie en tijd. U hoeft hier heus niet wekelijks voor op het dak te kruipen. Panelen zijn onderhoudsvriendelijk. Een paar keer per jaar een strategisch onderhoud kan werkelijk wonderen verrichten.

Zelf zonnepanelen schoonmaken

U kan de zonnepanelen op het zicht controleren vanaf de grond. Is het risicovol om op het dak te kruipen, of zijn de panelen niet erg vuil? Dan kan u ze met een tuinslang oppervlakkig schoonmaken. Spuit de panelen nat op een moment dat er niet te veel zon op staat, zodat ze al wat afgekoeld zijn. Hiermee spoelt u al een groot deel van het vuil weg. Let op: gebruik geen hogedrukreiniger. Het risico bestaat dat er zo water tussen het glas en de cellen komt. Dat is nefast voor de werking van de panelen.

Is uw dak goed te bereiken of zijn de panelen heel vuil? Dan kan u zelf aan de slag gaan. Gebruik warm water met een speciaal reinigingsmiddel en een zachte spons of borstel. Dit is belangrijk: gebruik niet eender welke allesreiniger tijdens het schoonmaken! Dit kan de zelfreinigende laag van de panelen aantasten. Kies daarom voor een reinigingsmiddel dat specifiek geschikt is voor zonnepanelen, of indien u dat niet voor handen hebt, geen middel en enkel water. Ook zo kan u al veel reinigen. Let er ook op dat u een zachte spons of borstel gebruikt. Liefst eentje uit nylon. Een ruwe schuurspons kan het glas aantasten en krasjes veroorzaken. Deze schade zorgt ervoor dat uw panelen minder opbrengen. Spoel ze na het reinigen af met lauw of koud water en droog ze.

zonnepanelen schoonmaken

Let op deze punten indien u zelf gaat kuisen!

Hebt u een schuin dak, dan is het afgeraden dit te betreden tenzij u over een valbeveiliging beschikt. Houdt tijdens het reinigen van de zonnepanelen altijd uw eigen veiligheid in het achterhoofd. Er zijn nog punten waarop u dient te letten indien u zelf de handen uit de mouwen steekt:

  • Indien de panelen droog zijn, kan u eerst proberen om de resten te verwijderen zonder water.
  • Reinig de zonnepanelen wanneer er niet te veel zon is, zoals in de ochtend of avond. Zo droogt het water niet al te snel op en blijven er minder resten achter.
  • Nogmaals: gebruik geen schuurmiddelen zoals Cif of schuursponsjes tijdens het schoonmaken. Deze tasten het glas aan en veroorzaken krasjes.
  • Een uitschuifbare wisser, telescoop, kan helpen bij het kuisen wanneer uw dak moeilijk te bereiken is. Er bestaan telescoopwissers die u eenvoudigweg kan aansluiten op uw tuinslang. Ze bestaan in alle soorten en maten. Berekent hoeveel meter u nodig hebt om aan de panelen te geraken. Houdt daarbij rekening dat het best is de telescoopsteel niet volledig uit te schuiven. Laat een stukje ingeschoven over zodat de steel niet te hard doorbuigt. Een bijkomende tip is het om een exemplaar te kopen met waterdoorvoer. Dit is handig tijdens het schoonmaken.

Hoe vaak dienen zonnepanelen gereinigd te worden?

Op het dak kruipen en de panelen kuisen, het is een hele klus. Hoe vaak per jaar moet dit gebeuren? In principe niet zo vaak. Periodes met veel regen vragen om minder schoonmaakbeurten. In de lente en de zomer, wanneer vogels weer volop rond vliegen en het relatief droger is, moet u de zonnepanelen frequenter reinigen. April is in dat opzicht hét moment voor een grondige schoonmaakbeurt: de lente en zomer staan voor de deur. Deze maanden met veel zonuren zorgen voor 75% van de jaarlijkse opbrengst. Het zou zonde zijn om de zomermaanden in te gaan met vuile zonnepanelen.

Drie à vier keer per jaar uw zonnepanelen reinigen volstaat. Reken één beurt tijdens de herfst-winter en twee à drie schoonmaakbeurten in de lente en de zomer.

Zonnepanelen laten reinigen door een bedrijf

zonnepanelen kuisen
Eenmaal per jaar uw panelen laten onderhouden door een professioneel schoonmaakbedrijf of een glazenwasser is geen slecht idee. Op die manier bent u er zeker van dat ze zo efficiënt mogelijk werken. Een vakman ziet bovendien sneller dan u wanneer er iets mankeert, zoals bijvoorbeeld met de omvormer. De panelen kunnen op drie manieren gereinigd worden: vanop de grond, een stelling of hoogtewerker. Dat laatste wordt doorgaans alleen ingeschakeld bij een etagewoning hoger dan twee verdiepingen. U kan ervan uitgaan dat de specialisten de situatie goed kunnen inschatten, ook wat betreft de veiligheidsvoorschriften. Indien het te warm is, is het geen goed idee om de panelen te kuisen en zullen ze voorstellen de afspraak te verschuiven.
Indien u het onderhoud uitbesteedt, kan u ervan uitgaan dat de vakman naast kuisen ook naar het technische aspect van de panelen kijkt. Werkt de omvormer nog goed, zitten alle kabels en koppelstukken nog juist?

Zelfreinigende zonnepanelen

Tegenwoordig bestaan er exemplaren die voorzien zijn van zelfreinigende glasplaten. Ze vragen minder onderhoud maar het prijskaartje ligt hoger dan bij de klassieke panelen. Hebt u zelfreinigende zonnepanelen op uw dak liggen, dan volstaat het om ze om de vijf jaar professioneel te laten reinigen. De initiële prijs bij aankoop ligt hoger, maar de onderhoudskosten liggen dus lager. Daarnaast zijn er ook systemen op de markt met sproeiers, borstels en pakketten die het voor u gemakkelijker maken de panelen te kuisen. Meer over deze innovatie.

Vogelpoep op zonnepanelen

De beschermingslaag (coatinglaag) van uw panelen worden aangetast door weer en wind, maar ook vogeluitwerpselen doen er niet goed aan. Let tijdens de controles van uw panelen dus altijd goed op de vogelpoep. Een beetje kan de opbrengst al beduidend doen dalen. Indien u de uitwerpselen er niet meer af krijgt, kan u een professionele glazenwasser inschakelen of zelfs de coatinglaag laten vernieuwen.

Vogels zorgen niet enkel voor poep. Tijdens het broedseizoen zien vogels de panelen aan als een ideale plek voor hun nest. Dit lijkt misschien gezellig, maar is wat betreft brandveiligheid uit den bozen. U voorkomt deze nesten best. De plaatsing van een vogelweringspin kan vogels vermijden.

prijs zonnepanelen reinigen

Sneeuw op de zonnepanelen, wat nu?

Een dik pak sneeuw laat amper licht door. Het vereist dus geen uitgebreide uitleg om te vertellen dat sneeuw de opbrengsten van uw panelen vermindert. Moet u dan tijdens de winter wekelijks kuisen? Dat is natuurlijk afhankelijk van de weersomstandigheden tijdens de wintermaanden, maar het simpelweg borstelen van de panelen kan al een groot verschil maken. Op deze manier borstelt u het vuil en sneeuw weg, zonder dat u er een grote kuisbeurt van moet maken.

Wat kost het reinigen van zonnepanelen?

Heeft u hoogtevrees of wilt u er zeker van zijn dat het onderhoud grondig uitgevoerd wordt? Dan kan u een specialist inschakelen. Het karwei uitbesteden kost u uiteraard meer dan wanneer u het zelf doet. De prijs ligt gemiddeld tussen de €100 en €150. Toch weegt dit meestal op omdat de zonnepanelen erna weer efficiënt functioneren en optimaal renderen. Wilt u ze professioneel laten reinigen, kijk dan zeker in uw buurt naar de verschillende aanbieders. Het is aangeraden om de prijzen te vergelijken. Vraag vrijblijvend en gratis offertes op.

Waarom prijzen vergelijken?

Zonnepanelen zijn een duurzame oplossing. Door eens per jaar een professioneel onderhoud in te schakelen, verlengt u de levensduur van de panelen. De vakman verwijdert het vuil en zal de panelen kuisen, waardoor ze achteraf weer optimaal functioneren en opbrengen. Bovendien zal de specialist ook kijken naar uw omvormer. De meerwaarde van regelmatig onderhoud is bewezen. Raadpleeg gespecialiseerde vakmannen in uw buurt en vraag prijsoffertes aan. Deze zijn vrijblijvend en gratis. Zo weet u meteen wat de prijs in uw buurt is, en kan u goed vergelijken.

Begin met de offerteaanvraag