Zonnepanelen Nieuwerkerken? Vind de beste installateur!

Het kopen van zonnepanelen wordt steeds populairder in Nieuwerkerken. De laatste jaren is er een trend gaande waar steeds meer mensen ervoor kiezen energie zelf op te wekken in plaats van deze af te nemen van het energiebedrijf. Omdat de prijs van energie nog altijd stijgt en de fossiele brandstoffen, die tijdens de energieopwekking worden verbrand, het milieu en de leefomgeving forse schade toebrengen is de verwachting dat het aantal mensen dat voor zonne-energie kiest alleen maar toeneemt.

Ondanks het feit dat steeds meer mensen te maken hebben met de aanschaf, de installatie en het gebruik van zonnepanelen heeft men, met name beginnende of potentiële gebruikers van zonne-energie, behoefte aan informatie over alles wat met zonnepanelen te maken heeft. Wanneer men vragen met betrekking tot zonnepanelen heeft is het tegenwoordig slim om het internet te gebruiken. Niet iedereen heeft een zonnepanelen installateur uit Nieuwerkerken in zijn kennissenkring of kent iemand die ze in gebruik heeft. Gelukkig voor u hebben wij Bestebedrijf.be opgericht. Een website waar u heldere en duidelijke informatie kan vinden, een overzicht krijgt van de beste 9 zonnepanelen installateurs uit Nieuwerkerken en een handige offertedienst waarmee u geld kan besparen.

Hoe werkt Bestebedrijf.be?

1

U zoekt een installateur
Wilt u graag zonnepanelen kopen, maar heeft u geen idee hoe u de beste installateur kan vinden? Wij hebben de beste 9 zonnepanelen installateurs in Nieuwerkerken voor u op een rij gezet.

2

Heldere informatie voor een slimme keuze
Het kopen van zonnepanelen is een grote uitgave en één waar u goed over na moet denken. Wij voorzien u van heldere en goede informatie zodat u een goed besluit kan maken en weet wat u wilt.

3

Handige, gratis offertedienst!
Het is verstandig om prijzen te vergelijken voordat u zonnepanelen koopt. Zo krijgt u een goed inzicht in de prijzen van de markt en kan u tot wel 30% op de totale kosten besparen!

zonnepanelen Nieuwerkerken

Overzicht om snel te navigeren op de pagina

Wij hebben erg veel informatie voor u op deze pagina samengesteld zodat u een weldoordachte keuze kan maken. Om het u makkelijk te maken hebben we de informatie overzichtelijk gehouden in onderstaande tabel.

Hoe werken zonnepanelen?

De werking van zonnepanelen is beter uit te leggen als u weet uit hoeveel componenten een zonne-installatie bestaat. De zonne-installatie bestaat uit een zonnepaneel, een omvormer en een elektriciteitsmeter. Samen zorgen zij er voor dat de gelijkstroom omgevormd wordt tot wisselstroom en zo bruikbaar is voor onze huishoudens.

Een zonnepaneel bestaat uit een grote hoeveelheid kleine zonnecellen die elk voor zich een bepaalde hoeveelheid licht van de zon om kunnen zetten in gelijkstroom. Wil men deze stroom omzetten naar wisselspanning voor bijvoorbeeld de elektrische apparaten in een huishouden of computers in een bedrijf dan zal deze door de omvormer omgevormd worden. Aangezien de meeste apparaten in België enkel functioneren op wisselstroom is de tussenkomst van een omvormer vrijwel in alle gevallen nodig. Er bestaan verschillende soorten omvormers op hedendaagse markt.

Naast de omvormer kan een zonnepaneel niet functioneren zonder elektriciteitsmeter. De meter registreert het verbruik en injecteert de overtollige stroom wanneer dit nodig is. U kan er ook voor kiezen om een groenestroommeter tussen de omvormer en de meter te laten plaatsen. Deze meter is een voorwaarde voor het behalen van een groenestroomcertificaat en meet hoeveel groene stroom de zonnepanelen op uw dak opleveren. Dit geldt voor gebruikers van een zonne-installatie die voor 2013 is geplaatst.

Wanneer u besluit om zonnepanelen te kopen in Nieuwerkerken dan wordt de opgewekte energie gebruikt om alle apparaten te voorzien van stroom. Wanneer er meer opgewekt wordt dan dat u op dat moment verbruikt ontstaat er overproductie. Gebruikers van zonnepanelen met een elektriciteitsmeter die terugloopt kunnen dus een afname van hun stroomverbruik zien wanneer de extra opgewekte stroom geïnjecteerd wordt in het net. De kosten voor de verbruikte stroom wordt dus verrekend door het energiebedrijf met de extra stroom die weer op het net is gekomen.

Zonnepanelen maken gebruik van zonlicht, een bron die schoon en duurzaam is. Daarom praat men ook wel over groene energie. Groene energie houdt ook in dat er geen schadelijke stoffen worden uitgestoten tijdens het proces en dat de bron niet binnen afzienbare tijd uitgeput raakt.

Soorten zonnepanelen

Wanneer men het over zonnepanelen heeft bedoelt men bijna altijd de fotovoltaïsche zonnepanelen, ook wel PV-panelen (Photo-Voltaic, Engels). Er zijn 4 verschillende soorten fotovoltaïsche panelen die in Nieuwerkerken op de daken kunnen liggen.

Monokristallijne panelen

Als we het woord ‘monokristallijne’ gaat ontleden kunnen we al snel twee woorden ontdekken die iets zeggen over dit type zonnepaneel. ‘Mono’ duidt op het aantal (1) kristallen per zonnecel. ‘Kristallijn’ heeft te maken met het productieproces (stolling van silicium) en de richtingswijze van de kristallen (een kant op).

monokristallijne zonnepanelen
Kenmerken van dit type zonnepaneel:
  • Moderne uitstraling en zwarte/ blauwe kleuren
  • Door het iets hogere rendement ligt de prijs iets hoger dan polykristallijne panelen.
Opbrengst en rendement:
  • 14 – 20% omzetting zonlicht
  • Optimaal bij direct zonlicht
Welk type dak:
  • Kleine daken
  • Dak dat op het zuiden ligt

Polykristallijne panelen

Ook uit het woord ‘polykristallijne’ kunnen we bepaalde eigenschappen van het zonnepaneel halen. ‘Poly’ staat voor meerdere, wat in deze context meerdere kristallen per zonnecel betekent. Ten opzichte van de monokristallijne panelen liggen de kristallen willekeurig door elkaar.
polykristallijne zonnepanelen
Kenmerken van dit type zonnepaneel:
  • Marmeren patroon en blauwe kleur van het paneel
  • Dit type paneel is aanzienlijk goedkoper (10%) dan de monokristallijne
Opbrengst en rendement:
  • 12 – 26% omzetting zonlicht
  • Optimaal bij diffuus zonlicht (veel bewolking)
Welk type dak:
  • Perfect voor grote daken
  • Dak dat op het oosten of westen ligt

Amorfe zonnepanelen

De amorfe panelen worden vaak ook dunnefilm zonnepanelen genoemd, omdat ze een dunne laag silicium afwerking hebben. Er zijn dus geen kristallen in de zonnecel waar deze lichter en flexibeler is. In vergelijking met de kristallen zonnepanelen (levensduur van: 25 jaar) hebben amorfe panelen een veel kortere levensduur van 15-20 jaar.
amorfe zonnepanelen
Kenmerken van dit type zonnepaneel:
  • Diepzwarte kleur en matte afwerking
  • Amorfe panelen zijn goedkoper dan de kristallijne panelen. CIGS-panelen zijn duurder.
Opbrengst en rendement:
  • 6 – 10% omzetting zonlicht CIGS-panelen: 10-14%
  • Optimaal bij diffuus zonlicht (veel bewolking)
Welk type dak:
  • Goed voor grote daken
  • Juist geschikt voor daken met bijzondere hellingsgraad

Glas-glas zonnepanelen

Deze panelen bestaan zowel achter- als de voorkant uit glas waardoor het vermogen in de loop der jaren hoog blijft. Zo verliest een monokristallijne paneel 8% van het vermogen na 10 jaar en 18% na 25 jaar. Een polykristallijne zonnepaneel komt er nog slechter uit en verliest na 10 jaar: 10% en na 25 jaar: 20% van het vermogen. Het vermogensverlies bij glas-glas panelen loopt maximaal op tot 13% bij 30 jaar. Hierdoor presteert dit type zonnepaneel dus erg goed over een lange periode. Een duurzame optie dus. Omdat er momenteel veel vraag is naar dit type zonnepaneel en er sprake is van een innovatieve technologie ligt de prijs nog iets hoger dan de andere zonnepanelen.
glas glas zonnepanelen

De beste 9 zonnepanelen installateurs in Nieuwerkerken

Zonnepanelen duur? Vraag gratis offertes aan van firma’s uit uw streek en bespaar op de kosten!
Hieronder vind u een overzicht van de 9 beste zonnepanelen installateurs in Nieuwerkerken. Wij hebben de websites van de installateurs bekeken, gescreend of de firma bij het handelsregister ingeschreven staat, of en hoeveel reviews ze hebben, hoe lang ze werkzaam zijn in de firma en bij welke beroeps/brancheorganisaties ze aangesloten zijn. Wij hopen dat de informatie u helpt bij het vinden van de juiste installateur.

Mist u iets?
Wij hebben de informatie op deze pagina met zorg samengesteld. Ziet u iets dat niet correct of actueel is? Via ons contactformulier houden wij onze website graag actueel.
Uw bedrijf ook op Bestebedrijf.be?
Wilt u als zonnepanelen installateur uit Nieuwerkerken ook graag vermeldt worden op deze pagina of is één van bovenstaande vermeldingen uw firma en wilt u juist niet op deze pagina staan? Kom in contact met ons.

Welke afmeting zonnepanelen zijn er?

Zonnepalen zijn in verschillende afmetingen verkrijgbaar. Meestal hebben fabrikanten drie maten ter beschikking: standaard, klein of groot. Door te mixen met afmetingen kan u uw dak zo optimaal mogelijk vullen. U legt als het ware een puzzel in functie van een optimale opbrengst.

Om de afmeting van uw zonnepanelen te bepalen, is het uiteraard in de eerste plaats belangrijk om de afmeting van de beschikbare ruimte op uw dak te kennen. Het dak is niet altijd volledig bruikbaar, bijvoorbeeld wanneer er een schoorsteen op staat of een dakraam in het dak zit. Ook kan het zijn dat een deel voortdurend in de schaduw valt door bomen. Met schaduw levert een zonnepaneel nog vermogen, maar een pak minder.

zonnepanelen installateurs Nieuwerkerken

Daarnaast moet u bepalen welk vermogen uw zonnepanelen moet genereren. Kortom, welke opbrengst u wil bereiken. De afmeting bepaalt niet altijd het rendement, maar kan wel een grote rol spelen. Naarmate het vermogen hoger wordt, worden de afmetingen van de panelen meestal ook groter.

De afmeting bepaalt mee de prijs van uw zonnepanelen, maar dat is niet de enige factor. Het vermogen dat een paneel opbrengt, is minstens zo belangrijk.

Standaard zonnepanelen

De meest gekozen afmeting bedraagt 165 cm op 99 cm. Dit noemen ze de standaard. Meestal hebben ze een opbrengst van 250 à 290 Wp (Wattpiek). Opgelet! In praktijk kunnen deze panelen per merk ietwat afwijken van deze standaard afmetingen. Vraag dit dus goed na op voorhand zodat uw puzzel op het dak blijft kloppen.

Grote zonnepanelen

Grote zonnepanelen zitten met afmetingen van 195 cm op 99 cm. Zij hebben een opbrengst van meer dan 300 Wp.

Kleine zonnepanelen

Kleine zonnepanelen zijn 126 cm op 100 cm en leveren 180 à 220 Wp. Er bestaan nog kleinere panelen, namelijk van 158 cm op 81 cm. In verhouding zijn deze veel duurder omdat de opbrengst per Wp lager is. Het voordeel van deze hele kleintjes is dat ze makkelijk te plaatsen zijn op oppervlaktes met weinig ruimte of om het overgebleven stuk dak verder op te vullen.

Dunne film zonnepanelen

Dunne film panelen, oftewel CIS of thin film, hebben nog andere afmetingen. Deze verschillen enorm van fabrikant tot fabrikant. Marktleider Solar Frontier gebruikt panelen met een afmeting van 126 cm op 100 cm.

Populaire zonnepanelen merken in Nieuwerkerken

Er bestaat een overvloed aan merken van zonnepanelen. Het is niet evident om uw weg hierin te vinden. Het assortiment wordt ingedeeld aan de hand van de Tier-ranking. Tier 1 zijn fabrikanten die aan de meest strenge eisen voldoen bij het productieproces. Tier 2 wat minder en Tier 3 nog minder. De kwaliteit van zonnepanelen hangt hier zeker niet alleen vanaf, maar het is wel een indicatie over het bedrijf waarmee u in zee gaat. Vraag zeker meer info aan een specialist of lees meer over de misverstanden rondom Tier 1 zonnepanelen.

Rendement en opbrengst

Het aankopen van zonnepanelen door huiseigenaren heeft de laatste tijd een vogelvlucht genomen in Nieuwerkerken. Dit is ook niet zo gek, want u kunt met het plaatsen van een zonne-installatie uw stroomverbruik verminderen en het is ook nog een initiatief waarbij het milieu onaangetast blijft. Wanneer u zich gaat orienteren op het kopen van zonnepanelen wilt u weten wat het rendement is per zonnepaneel. Alleen zo kunt u de opbrengst berekenen en achterhalen wanneer uw investering zichzelf terugverdient.

Om een zo hoog mogelijk rendement te behalen zijn er verschillende factoren van belang. Ten eerste is de richting van uw dak belangrijk, daarnaast is de hellingsgraad of -hoek van belang, de hoeveelheid schaduw dat er op de panelen valt, het soort zonnepanelen, de locatie en tot slot de temperatuur. Tezamen hebben al deze factoren een impact op de opbrengst en dus het rendement van de zonnepanelen. Hieronder gaan we iets dieper in op enkele belangrijke factoren.

Wat is de beste richting om zonnepanelen te plaatsen?

Op het noordelijk halfrond, waar ons land en dus ook Nieuwerkerken is gelegen, komt de zon elke dag in de vroege ochtend op in het oosten en zal aan het einde van deze dag weer ondergaan in het westen. Dit wil zeggen dat voor het grootste deel van de dag de zon op de zuidelijke zijde van gebouwen het meest lang zal blijven schijnen. Op het moment dat u zonnepanelen wilt gaan plaatsen kan u dit het beste doen op een dak dat op het zuiden is gelegen. Zo behaalt u meer rendement in vergelijking tot panelen die op een oost- of westzijde van een dak geïnstalleerd worden. De noordzijde van een dak is zeer ongunstig voor het rendement van zonnepanelen.

Dak op het westen/oosten

Als u wel zonnepanelen wil gaan gebruiken om zonne-energie mee op te wekken maar niet, of niet in voldoende mate, de beschikking heeft over een dak dat op het zuiden gelegen is dan kunt u ook wel de westkant of de oostkant van het dak hiervoor gebruiken. Het rendement valt dan lager uit dan wanneer een zonnepaneel onder gelijke omstandigheden op het zuiden zou zijn gericht. Ter compensatie worden er vaak meer zonnepanelen geplaatst.

Dak op het zuiden en jaargetijden

Zonnepanelen die op een zuidelijk gelegen dak geplaatst zijn wekken ook in de minder zonnige maanden (de herfst en de winter) nog een behoorlijke hoeveelheid energie op. Dit komt doordat de zon in deze periodes van het jaar later opkomt en vroeger weer onder gaat dan in de zomer. De tijd dat het zonlicht op zonnepanelen aan de oost- of aan de westkant van een dak zal schijnen is dan ook beduidend minder dan in de maanden dat de zon vroeg opkomt en pas laat weer onder zal gaan.
zonnepanelen kopen Nieuwerkerken

Zonnepanelen en hun schaduw, is dit een probleem?

Wat is het effect van schaduw op zonnepanelen? Heeft het een negatieve invloed op het rendement? Schaduw wil immers niets meer zeggen dan het blokkeren van het licht van de zon door een gebouw, een boom of een ander hoog object in de buurt van een dak waarop zonnepanelen zijn geplaatst. Maar men mag ook niet vergeten dat een hoger gelegen deel van het dak waarop de panelen zijn geplaatst een bepaalde tijd een schaduw kan werpen op een zonnepaneel.

Het is verstandig om voor de aankoop tot zonnepanelen goed te onderzoeken waar deze precies op het dak geplaatst kunnen worden en hoe de schaduwinval het zonnepaneel kan beïnvloeden. De schaduw kan namelijk consequenties hebben ten aanzien van de lichtopbrengst. Wordt de opbrengst schrikbarend lager door de schaduw dan kunt u misschien beter een andere plaats kiezen voor de installatie van de zonnepanelen op uw dak.

In sommige gevallen is de schaduw continue aanwezig op een (gedeelte van) het dak en is het een kwestie van afwegingen. Gaat u voor het opwekken van zoveel mogelijk energie en wilt u de investering er zo snel mogelijk weer uit hebben? Of wilt u niet langer afhankelijk zijn van een energiebedrijf en de alsmaar stijgende kosten voor energie blijven betalen? Het milieu ontlasten en kiezen voor een groene manier van leven is voor ook een overweging die steeds meer mensen nemen bij het plaatsen van zonnepanelen. Gaat men, ook al zal men niet de meest optimale opbrengst kunnen behalen toch voor de schone en duurzame vorm van energieopwekking of kiest men eerder voor het geld dat men anders wellicht minder zou besparen op de reguliere energierekening? Wat voor iemand de redenen ook zijn om wel of niet één of meer zonnepanelen te plaatsen op een dak waar, voor een langere of kortere tijd op een dag, de schaduw op zal vallen zal van persoon tot persoon verschillen. Een ding is echter voor iedereen zeker: de wetenschap en de technologie zullen op het gebied van zonne-energie, en dus ook van zonnepanelen, niet stil blijven zitten en verder gaan met onderzoek en innovaties.

Hellingsgraad en hellingshoek

Er is uit onderzoek gebleken dat een zonnepaneel het meeste rendement heeft wanneer zonlicht loodrecht er in schijnt. De stand van zon wijzigt naarmate de dag vordert. Daarbij komt ook nog eens dat de hellingshoek van daken in Nieuwerkerken niet overal gelijk is. Voor u is het interessant om voor aanschaf te weten tussen welke hellingshoek het plaatsen van zonnepanelen rendabel is en bij welke hellingsgraad het zonlicht optimaal gevangen wordt. Een schuin dak met een hellingshoek van 20 tot 60 graden is geschikt voor zonnepanelen installatie. De ideale hellingsgraad is 35 graden bij een zuidelijk gelegen dak.

Zonnepanelen op een plat dak

Heeft u een plat dak dan kunt u ook zonnepanelen laten plaatsen. De installateur berekent voor u welke hellingsgraad het meeste rendement oplevert. Vervolgens worden de zonnepanelen aan een frame vastgemaakt zodat deze stabiel op het platte dak liggen.

De terugverdientijd berekenen

Voorbeeldberekening

Prijs totale zonne-installatie: €6500,-
Onderhoudskosten omvormer: €1100,-
totaal: €7600,-
Verbruik gezin 3500kWh: €1183,- p/jaar
Energienota met installatie: €416,- p/jaar
Jaarlijkse besparing: €767,-

Berekening: €7600,- / €767,- = 9,901
Kortom minder dan 10 jaar terugverdientijd.

Voordat we de berekeningen uitzetten laat ons uitweiden over de definitie terugverdientijd. Met de terugverdientijd wordt het tijdsbestek bedoeld die men nodig heeft om de investering terug te verdienen voor de aangeschafte zonnepanelen en randapparatuur. Het terugverdienen kan doordat er dankzij het opwekken van stroom wordt bespaard op de energienota’s die men normaal gesproken ontvangt.

Om te kunnen berekenen wat de terugverdientijd van de aangeschafte zonnepanelen ongeveer zal zijn heeft men een aantal gegevens nodig. Te beginnen met het aankoopbedrag van de hele installatie en alle extra kosten aan bijvoorbeeld de installatie, onderhoudskosten en randapparatuur. Daarnaast dient men te weten hoeveel er jaarlijks gemiddeld aan energiekosten betaald wordt. Factoren als de energieprijs en het ontvangen van eventuele subsidies, premies of fiscale voordelen zijn ook van belang wanneer u de terugverdientijd gaat berekenen. Het rendement van de zonnepanelen speelt een belangrijke rol bij het bepalen van de terugverdientijd. Hoe hoger het rendement des te sneller de investering zichzelf terugverdiend.

Zet eerst alle kosten voor de aanschaf van de zonnepanelen op papier breng de subsidies, premies en fiscale voordelen daarop in mindering. Zo houdt u een netto aankoopbedrag van de zonnepanelen over. Vervolgens gaat u aan de slag met het gemiddelde energieverbruik per jaar, het rendement en de energieprijs die op het moment geldt.

U kan aan de hand van het aangegeven rendement, deze wordt overigens altijd onder optimale omstandigheden gerekend, berekenen hoeveel energie men per jaar met behulp van de zonnepanelen op kan wekken. U doet er goed aan, gezien de omstandigheden in ons land, om 80% van het aangegeven rendement te gebruiken.

Om erachter te komen hoeveel u gemiddeld per jaar zal besparen vermenigvuldigd u de hoeveelheid opgewekte energie in een jaar met de energieprijs. Door het gemiddelde energieverbruik per jaar te vermenigvuldigen met de huidige energieprijs kan u eenvoudig bepalen wat de te verwachten kosten zouden zijn indien men geen zonnepanelen zou gebruiken. Door de hoeveelheid opgewekte energie te delen door de kosten die u jaarlijks bespaart krijgt u het aantal jaren dat het zal duren voordat men de investering ten behoeve van de zonnepanelen heeft terugverdiend.

Bij deze berekening dient u wel rekening te houden met de variabele energieprijzen. Bij een hoge prijs voor energie zal de terugverdientijd dan ook korter zijn ten opzichte van een lage prijs op de energiemarkt.

Hoeveel zonnepanelen op het dak?

Het aantal zonnepanelen dat u op uw dak in Nieuwerkerken wilt begint met een vraag. De vraag die u uzelf mag stellen is: “waar ligt mijn behoefte om zelfvoorzienend te zijn?”. Per persoon is dit anders, de ene persoon heeft de mogelijkheid, het vermogen en daarmee de kans op volledige zelfvoorziening. Anderen met bijvoorbeeld een kleiner dakoppervlak of minder financieel vermogen hebben deze mogelijkheid niet, maar willen wel weten hoeveel zonnepanelen zij op het dak kunnen hebben. Om uit te rekenen waar uw behoefte ligt kunt u onderstaande 4 stappen doorlopen. Hierna weet u wat er kan op basis van uw dakoppervlak en behoefte.
hoeveel zonnepanelen op dak Nieuwerkerken

Verbruik op jaarbasis (kWh)

Net als bij de terugverdientijd dient u goed inzichtelijk te hebben wat uw jaarlijkse energieverbruik is. Het beste kunt u op de eindafrekening van de elektriciteitsnota kijken hoeveel kWh uw huishouden verbruikt heeft. Wilt u volledige zelfvoorziening dan moet u deze hoeveelheid aan kWh opwekken via zonnepanelen.

Piekvermogen bepalen

Voordat we het piekvermogen van een zonnepaneel kunnen bepalen is het belangrijk dat u het type paneel dat u op uw dak in Nieuwerkerken wilt laten plaatsen hebt uitgezocht. Afhankelijk van het type paneel en merksoort varieert het piekvermogen. Omwille het rekenvoorbeeld hanteren we een paneel met gemiddeld piekvermogen van 250 Wattpiek (resp. Wp) per jaar. We gaven in eerder schrijven al aan dat door de ligging van België en daarbij horende bewolking zonnecellen geen 100%, maar 85% rendement hebben. Het zonnepaneel uit ons rekenvoorbeeld levert dus 213kWh per jaar op. Formule: piekvermogen (250) Wp * rendement (0,85) = 213kWh.

Stel je hebt 4000 kWh nodig per jaar, dan deelt u dit getal door 0.85 om het maximale energieverbruik uit te rekenen dat u met een zonne-installatie moet opwekken voor een kostendekking. Dit noemen we de vereist Wattpiek (Wp) voor kostendekking. Formule: 4000kWh / 0.85= 4706 Wp

Aantal zonnepanelen

Om het aantal zonnepanelen te berekenen dat u nodig heeft op uw dak in Nieuwerkerken is nu slechts een simpele rekensom nodig. We hebben voorafgaand aan deze stap al berekend wat het jaarverbruik is in Wp en hoeveel piekvermogen elke paneel heeft. Door deze twee gegevens met elkaar te delen krijgt u inzichtelijk hoeveel zonnepanelen er nodig zijn om kostendekkend te zijn. Formule: 4706 / 250= 19. 19 zonnepanelen met een piekvermogen van 250Wp zijn nodig om in een behoefte van 4000kWh te voorzien.

Is het dak groot genoeg?

Nu u weet hoeveel zonnepanelen er nodig zijn om uw energieverbruik te dekken is het verstandig om te kijken of er voldoende bruikbare ruimte op het dak beschikbaar is. Niet elk type zonnepaneel heeft dezelfde maat, ook dit is afhankelijk per soort en merk. Gemiddeld genomen is een zonnepaneel 1,64m2 groot. Vermenigvuldig het aantal zonnepanelen met 1.64m2 om het benodigde dakoppervlak te achterhalen. Formule: 19 * 1.64m2 = 32m2 dakoppervlak.

Zonnepanelen prijs

Meerdere prijzen voor het installeren van zonnepanelen vergelijken? Vergelijk en bespaar!
Een investering in zonnepanelen is prijzig, maar kan u ook behoorlijk wat opleveren als de terugverdientijd erop zit. Zonne-energie is schoon, gratis en een onuitputtelijk bron. De installateurs rekenen met een prijs per Wp (Wattpiek) en niet per m2 zoals dat wel veelal in de bouw voorkomt. De prijs van een zonnepaneel is de afgelopen 10 jaar goedkoper geworden en is nu redelijk stabiel.

Prijs per Wattpiek

Zonnepanelen zijn in ons land al jarenlang aan een ware opmars bezig. Met fotovoltaïsche zonnepanelen kan men het licht van de zon omzetten in bruikbare elektriciteit voor bijvoorbeeld het gebruik in een woning. Voor zonnepanelen met een vermogen van 1kWp (1000 Wattpiek) betaalde men enkele jaren geleden nog zo’n €4500,- oftewel €4,50 per Wp. Dit bedrag is exclusief BTW omdat dit percentage niet altijd gelijk is.

De prijs per Wp kan door verschillende factoren variëren, dit kan de grootte van de zonne-installatie zijn, de constructie van het dak en de gebruikte bedekking van het dak, maar ook eventuele verlengingen van de garantie. Gemiddeld variëren de prijzen van €2,90 per Wp tot bijna €6,- per Wp. Wil men een zonne-installatie voor een doorsnee gezin van elektriciteit voorzien (met een verbruik per jaar van 4000kWh), dan dient men te rekenen op een bedrag rond de €7000,-.

Zoals we al aangaven kunt u de opbrengst van een zonne-installatie in Nieuwerkerken berekenen door het totaal vermogen van deze zonnepanelen met een factor 0,85 te vermenigvuldigen. Bijvoorbeeld: men heeft een installatie van 2000 Wp. Dan dient u 2000 Wp maal 0.85 te berekenen wat resulteert in 1700 kWh/jaar. Een installatie van zonnepanelen van 1,25 kW maal 1700 resulteert dus in 2125kWh. Dit is voldoende voor één groenestroomcertificaat per jaar. Benieuwd hoe het zit groenestroomcertificaten uw project voor in aanmerking komt? Lees meer over de bandingfactor op www.energiesparen.be van de Vlaamse overheid.

Huishouden (pers.) Gem. jaarverbruik Vereiste Wp Prijsindicatie
1 2500kWh 2942 Wp €4100 – €4800
2 3000kWh 3530 Wp €4800 – €5600
3 3500kWh 4118 Wp €5600 – €6700
4 4000kWh 4706 Wp €6700 – €7400
5 4500kWh 5295 Wp €7400 – €8300
6 5000kWh 5883 Wp €8300 – €9500

Subsidies, premies en leningen

Het plaatsen en het uitbaten van fotovoltaïsche zonnepanelen wordt in Vlaanderen op een aantal verschillende manieren financieel ondersteund. De VREG ondersteunt het luik productie van elektriciteit door middel van zonnepanelen. Voor een overzicht van alle mogelijke soorten financiële ondersteuning waarvoor men eventueel in aanmerking zou kunnen komen, kan men bij het Vlaams Energieagentschap (VEA) terecht. Het kan bijvoorbeeld over een verhoogde aftrek van de investeringen en de premies gaan. Dit zijn bepaalde vormen van investeringssteun die kunnen worden verstrekt.

Een voorbeeld van een premie waar men een aanvraag voor kan doen zijn de groenestroomcetrificaten die door de VREG uitgereikt worden. Een groenestroomcertificaat is een virtueel certificaat dat in een databank van de VREG wordt beheerd en bewaard. Groenestroomcertificaten worden alleen uitgereikt voor het opwekken van elektriciteit. Zonneboilers, welke in worden gezet voor de verwarming kunnen dus bijvoorbeeld niet van dit soort steun van de overheid genieten.

De enige kostenpost die u heeft wanneer u kiest voor zonnepanelen is het zogeheten prosumententarief. Het prosumententarief is een vast bedrag dat u per opgewekte kiloWatt per jaar betaalt en hiermee krijgt u toegang tot de aansluiting op het elektriciteitsnet. Voor een doorsnee familie zullen de kosten ongeveer uitkomen op €425,- per jaar. Wanneer u kiest voor een digitale meter hoeft u geen prosumententarief te betalen.

Benieuwd naar welke premies er in Nieuwerkerken aanwezig zijn? Zoek specifieke premies en subsidies op de website van premiezoeker.be.

Berekening van het prosumententarief

Een prosument is iemand die zowel elektriciteit produceert als consumeert. Indien er op uw dak zonnepanelen liggen, dan bent u dus ook prosument. U maakt dan gebruik van het elektriciteits(distributie)net en betaalt, in bepaalde gevallen, een zogenaamd prosumententarief via de jaarlijkse afrekeningsfactuur.

Hoe berekent u dat prosumententarief? De hoogte hiervan verschilt van netgebied tot netgebied en is bovendien afhankelijk van de omvormer(s) bij uw zonnepaneelinstallatie. De regel luidt: hoe groter het vermogen, hoe meer u betaalt voor het gebruik van het distributienet.

Om de berekening te maken, vermenigvuldigt u het vermogen van uw omvormer(s) met het bedrag van het netgebied. Hebt u meerdere omvormers in gebruik? Dan telt u de vermogens op.

Let bij het berekenen op dat u telkens de huidige tarieven van het netgebied gebruikt.

Voorbeeld

Stel dat u een installatie hebt van 2,9 kW (dit is het vermogen). U woont in het Antwerpse gebied van Fluvius. Dan is de berekening als volgt: 2,9 kW x 79,28 euro = 229,912 euro (inclusief btw).

Netbeheerder Tarief 2021 (incl.21% BTW)
Fluvius Antwerpen €79,28
Fluvius Limburg €72,25
Fluvius West €76,04
Gaselwest €112,42
Imewo €90,45
Intergem €86,25
Iveka €98,99
Iverlek €91,84
PBE €83,21
Sibelgas €95,58
(*) – Bovenstaande tarieven zijn direct overgenomen van de VREG [uitgaande link] en t.b.v. de prosument met een terugdraaiende teller (laagspanning, geen piekmetingen).

Zonnepanelen en het capaciteitstarief

Het capaciteitstarief. Een moeilijk woord, maar wat betekent het? In principe is het simpel. Het is een afnametarief waarbij er gekeken wordt naar wat u maandelijks afneemt. Niet naar uw injectiepiek. Dit tarief moet dus piek- en dalentarief vervangen, en zal vanaf 1 januari 2022 voor alle Vlaamse huishoudens in voege treden.

Concreet betekent dit dat zelfbruik loont voor de prosument. Zo zullen de distributienettarieven aangerekend blijven op basis van wekelijkse afname. Ook is het in sommige gevallen interessant voor prosumenten om hun piekvermogen te verschuiven naar momenten waarop hun productie hoog is. Op die manier worden de hoogste afnamepieken in bepaalde maanden namelijk afgevlakt, met een lager gemiddelde maandpiek.

zonnepanelen installateur bij digitale meter

Zonnepanelen met een terugdraaiende teller

Een terugdraaiende teller betekent dat, wanneer u een kWh elektriciteit injecteert, de meter terugdraait. Er wordt een kWh elektriciteit, dat u op een ander moment van het net neemt, gecompenseerd.

Hebt u thuis nog een installatie met een analoge teller? Dan kan u deze nog behouden tot 1 januari 2025. Tot die datum kan u dus genieten van het systeem van de terugdraaiende teller met het prosumententarief. Uw installatie moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen:

  1. De zonnepanelen moeten voor 1 januari 2021 zijn geïnstalleerd
  2. De fotovoltaïsche installatie moet minder dan 15 jaar oud zijn op 1 januari 2021.

Doorgaans is het interessanter om de terugdraaiende teller nog even te behouden. Al zijn er situaties waarin een digitale teller meer kan opbrengen. Bijvoorbeeld indien u een hoog zelfverbruik hebt. In dit geval kan u beter gebruik maken van een digitale meter met het injectietarief, want de energiefactuur wordt dan berekend op basis van de werkelijk afgenomen verbruik van het elektriciteitsnet.

Zonnepanelen met een digitale meter

Een digitale meter registreert als het ware de elektriciteit die u afneemt van het net en de elektriciteit die u erop plaatst. Deze twee worden apart bijgehouden – dat is een verschil met de terugdraaiende teller. Uw elektriciteitsfactuur al daarom twee componenten bevatten. U wordt aangerekend op basis van wat u werkelijk afneemt.

Wat is een retroactieve investeringspremie?

Een arrest van het Grondwettelijk Hof heeft bepaald dat het prosumententarief niet langer van toepassing is op eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter. Deze zal niet langer virtueel terugdraaien; zij zullen een vergoeding betalen op basis van het gebruik van het net (het capaciteitsnet).

Voor gezinnen die al een installatie met een digitale meter hebben, is er de retroactieve investeringspremie. Zij kunnen die reeds aanvragen bij de Vlaamse overheid en zullen wellicht eind 2021 uitbetaald worden.

Zonnepanelen plaatsen

De installatie van zonnepanelen kan eigenlijk altijd het beste worden uitgevoerd door een erkend installateur uit Nieuwerkerken. Bij de wet is vastgelegd dat de installatie van een zonnepanelensysteem met een opbrengst van meer dan 600 Wp uitgevoerd moet worden door een deskundige. PV-systemen met een opbrengst die lager zijn dan 600 Wp worden doorgaans geleverd met een regulier geaarde stekker. Deze kan in een normaal stopcontact. PV-systemen met een Wattpiek van meer dan 600 worden aangesloten op een aparte groep in elektriciteitskast. Het merendeel van bedrijven die zonnepanelen te koop aanbieden hebben meerdere installateurs in dienst. U hoeft dus niet na aankoop op zoek naar installateur in Nieuwerkerken.

Hoe gaat de zonne-installatie in zijn werk?

De installatie van zonnepanelen wordt doorgaans door twee of meerdere installateurs uitgevoerd. De panelen zijn namelijk vrij zwaar om slechts door één persoon op het dak te kunnen worden getild. Bovenal moet men uiterst voorzichtig om gaan met de zonnepanelen zodat deze niet beschadigd kunnen raken of zelfs stuk kunnen gaan. Zouden de panelen bijvoorbeeld van het een bepaalde hoogte wegglijden of een iets of wat omhoog liggende dakpan raken dan kan men de werking van de volledige installatie in veel gevallen wel vergeten. Zodra de panelen op een juiste wijze vast zijn gezet is dit gevaar echter geweken maar voor het zover is dient men de panelen goed vast te kunnen houden. Vaak wil dat zeggen dat tenminste één van de installateurs deze taak op zich neemt terwijl zijn of haar collega de daadwerkelijke montage zal verrichten.
zonnepanelen installateur Nieuwerkerken

Het plaatsen van een zonnepaneel is daarnaast een erg secure klus die men niet zomaar even met een goede vriend uit kan voeren. De hellingshoek en de windrichting waarin het zonnepaneel is geplaatst komt erg nauw. Zeker op het moment dat men verzekerd wil zijn van een optimale opbrengst. Tevens kan men, door de installatie door een installateur uit te laten voeren, stellen dat de kans op bijvoorbeeld het losraken of het wegwaaien van de zonnepanelen bij storm of harde wind tot nagenoeg te verwaarlozen is. Zelfs wanneer de panelen op een minder goed bereikbaar plaats zijn bevestigd.

Echter ook, de vrij simpel ogende, installatie van zonnepanelen op platte daken kan beter door een kenner uit worden gevoerd. Deze persoon weet immers precies hoe het paneel op een soort frame moet worden geplaatst. De panelen worden zo niet alleen in de juiste hellingshoek gemonteerd maar bovendien ook stevig vastgezet zodat losraken en beschadiging vrijwel uitgesloten kan worden.

Aansluiten van randapparatuur

Een andere klus die vrij eenvoudig lijkt is het goed verbinden van alle apparaten die ervoor zorgen dat de zonnepanelen goed werken. Het is helaas niet even de stekker aansluiten en klaar, alle elektriciteitskabels moeten bijvoorbeeld netjes weggewerkt worden. Dit is zelfs voor een erkende installateur niet altijd zonder moeite uit te voeren. Ook het goed aansluiten van de omvormer waar mee men de zwakstroom om kan vormen tot bruikbare wisselstroom vraagt de nodige aandacht en accuratesse van de installateur.

Natuurlijk zal men, zowel als leek maar ook als erkend en deskundig installateur van zonnepanelen in Nieuwerkerken, een heleboel zaken op het gebied van veiligheid goed geregeld moeten hebben. Hierbij kan men denken aan het afsluiten van de stroom in het pand waar de zonne-installatie aan wordt gesloten. Daarnaast zijn er nog een aantal regels waar men rekening mee moet houden op het gebied van persoonlijke veiligheid. Bij het monteren en installeren van de zonnepanelen is het immers niet de bedoeling dat er iemand van het dak naar beneden zal vallen met alle vervelende gevolgen van dien.

zonnepanelen reinigen Nieuwerkerken

Onderhoud zonnepanelen in Nieuwerkerken

Zonnepanelen zijn een slimme investering. Mits u ze goed kan onderhouden zodat ze optimaal renderen. Hoe vaak moeten de panelen gecontroleerd worden en is professioneel onderhoud geen noodzakelijk kwaad? De ene zegt A, de andere B. We schenken klare wijn door hier de meest gestelde vragen over onderhoud, reinigen en schoonmaak, te overlopen en helder te beantwoorden. Zo kunt u gerust op uw twee oren slapen, en zorgeloos genieten van uw investering.

Waarom is onderhoud belangrijk?

In principe is er bitter weinig onderhoud aan. U betaalt voor de installatie, maar eenmaal ze op het dak liggen, zijn er weinig bijkomende kosten. Natuurlijk laat u er best eens in de paar jaar naar kijken door een specialist. Hij/zij weet best waar op te letten tijdens de controle en reiniging. Zitten alle verbindingskabels en koppelstukken nog goed? De vakman controleert ook op eventuele breuken. In tussentijd is het aangeraden zelf af en toe een visuele check te doen en misschien zelfs schoonmaak te doen. Onderhouden is vooral inspecteren.

Wanneer is onderhoud nodig (en hoe vaak)?

Zonnepanelen hebben een levensduur van gemiddeld 25 jaar. De omvormer, een belangrijk onderdeel van de panelen, is minder duurzaam. Deze houdt het meestal tien jaar uit. Houdt er dus rekening mee dat u deze laat vervangen.

Doe regelmatig een korte check. Hiervoor hoeft u niet telkens op het dak te kruipen. De panelen controleren kan ook met uw beide voeten op de grond. Let vooral op vuil, zoals bladeren, takken en vogelpoep. Ze verminderen het rendement van de panelen, en dat is zonde van de investering. In lange, droge perioden wordt het stof niet weggespoeld door regenwater en kan u de panelen met de tuinslang kuisen. Pas op: maak de panelen nat op een moment dat er niet teveel zon op staat en ze al wat afgekoeld zijn. Een te groot temperatuurverschil kan micro breuken veroorzaken.

Het beste moment om uw zonnepanelen te laten onderhouden is aan het begin van de lente. De lente en de zomer zijn de seizoenen met de meeste zonuren. Het is dus goed voor uw portefeuille dat uw panelen dan optimaal werken.

Zelf schoonmaken of laten reinigen in Nieuwerkerken?

Zoals hierboven vermeldt, let u er best op dat de zonnepanelen vrij zijn van takken en vogelpoep. Dit vereist geen dagelijkse check, een aantal keer per jaar volstaat. Indien ze vuil zijn, kan u het zelf schoonmaken of een professionele glazenwasser contacteren. Gaat u zelf aan de slag bij het onderhouden, houdt dan de volgende tips in uw achterhoofd:

  • gebruik water zonder schoonmaakmiddel
  • gebruik een zachte doek of spons, geen ruw materiaal
  • een schuurspons is uit den boze (deze maakt krassen)

Kruipt u liever niet zelf op het dak? Dan kan u de zonnepanelen professioneel laten onderhouden en reinigen. Het voordeel hieraan is dat zij ook eventuele schade, die u over het hoofd kan zien, zullen opmerken. Op deze manier verlengt u de levensduur van uw panelen.

Een onderhoudscontract, zinvol of onzin?

Zonnepanelen controleren kan u zelf, maar ze reinigen vereist toch wat ervaring. Een niet onbelangrijk onderdeel van het onderhouden. U kan zelf de handen uit de mouwen halen, of opteren voor een professional. De vakman heeft gegarandeerd de nodige kennis en ervaring in huis. Sommigen bieden een onderhoudscontract aan. Dat contract verzekert u dat voor verschillende jaren, naargelang wat u overeenkomt, uw zonnepanelen worden onderhouden. Het voordeel van zo’n onderhoudscontract is de prijs. Doorgaans is het op deze manier goedkoper dan afzonderlijke onderhoudsbeurten. Anderzijds betaalt u meer dan wanneer u zelf instaat voor het onderhouden van de panelen. Een korte check en oppervlakkige reiniging is eenvoudig zelf gedaan, al heeft u wellicht niet het getrainde oog van een specialist.

Wat kost onderhoud aan uw zonnepanelen?

Zonnepanelen reinigen? Vraag gratis offertes aan van firma’s uit uw streek en bespaar op de kosten!
Wilt u uw zonnepanelen laten onderhouden door een vakman? Dan betaalt u gemiddeld tussen de €100 en €150. De prijzen verschillen. U kan een grondige vergelijking maken tussen de verschillende aanbieders door offertes op te vragen. Deze zijn volledig vrijblijvend en gratis. Benieuwd naar de prijzen voor de onderhoud van uw zonnepanelen? Wacht niet langer en kijk naar wat de vakmannen in uw buurt aanbieden.

Veelgestelde vragen

Hieronder hebben wij enkele veelgestelde vragen en of leuke feiten over zonnepanelen uiteengezet. Heeft u zelf nog vraag of juist een leuk feitje? Neem contact met ons op en wij gaan kijken of we het hieronder kunnen toevoegen.

Wat is het nachttarief van zonnepanelen?

Voordelen offertes vergelijken

Wilt u ook genieten van de vele voordelen die zonnepanelen te bieden hebben, maar niet de hoofdprijs betalen? Door offertes te vergelijken kunt u tot wel 30% besparen op de kosten van zonne-installatie!
Het moge duidelijk zijn, het kopen van zonnepanelen in Nieuwerkerken is goede, duurzame investering waar u in de toekomst nog veel plezier van kan hebben. Het is eigenlijk ook best logisch, doordat de natuurlijke bronnen waar we nu energie uit putten op raken stijgen de huidige energieprijzen. Het is slim om nu in zonnepanelen te investeren, de zon is een onuitputtelijke bron en de prijzen per zonnepaneel zijn stabiel. Via onze handige offertedienst kunt u geheel vrijblijvend en gratis offertes aanvragen van meerdere installateurs uit de regio Nieuwerkerken. Nadat uw offerteaanvraag volledig heeft ingevuld en ingezonden ontvangt u vrij snel de prijsoffertes. Een groot voordeel van het vergelijken van offertes is de inzicht in de marktprijzen. Doordat u meerdere prijzen ontvangt kunt u een weldoordachte keuze maken voor een zonnepanelen installateur uit Nieuwerkerken.

De gemeente Nieuwerkerken

Plaats: Nieuwerkerken
Deelgemeenten: Nieuwerkerken, Binderveld, Wijer en Kozen
Website van de gemeente Nieuwerkerken
Aangrenzende Buur(deel)gemeenten: Alken, Hasselt, Sint-Truiden, Herk-de-Stad en Geetbets

Bestebedrijf.be

Beste Bedrijf

Contact

Bestebedrijf.be is een initiatief van een online marketingbureau dat als doel heeft bedrijven en potentiële klanten te verbinden. Zij doen dit door het aanbieden van goede informatie over verschillende diensten zoals trapliften, zonnepanelen, boekhouders en in de toekomst veel meer. Benieuwd hoe ze te werk gaan? Bekijk dan zeker even de homepagina. Meer weten over het bedrijf achter de website? Bekijk de contact pagina.