Zonnepanelen zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld en dat vertaalt zich in een arsenaal aan merken. De markt wordt gedomineerd door Chinese producenten. Daarnaast zetten vooral Amerikaanse en Japanse bedrijven de toon.
Welke merken zijn aan te raden? En welke mijdt u het beste? Wij maakten hieronder een selectie en baseerden ons daarvoor op de Tier-ranking. Het is een Angelsaksisch systeem dat fabrikanten onderverdeelt in de categorieën Tier 1, Tier 2 en Tier 3 waarbij Tier 1 het meest betrouwbaar is.
Opgelet! De Tier-ranking zegt vooral iets over de fabrikant. Een zonnepaneel uit Tier 2 of 3 hoeft niet automatisch slechter te zijn. Tier 1-fabrikanten hebben vooral een waterdichte productiemethode en een lange garantieregeling die het extra geld waard kunnen zijn. Het zegt dus niets over de kwaliteit, maar geeft meer informatie over de financiën van zonnepanelen leveranciers. Een duidelijke uitleg rondom Tier 1 misverstanden staat hier.
Overweegt u zonnepanelen en wilt u graag de prijzen van installateurs vergelijken? Vergelijk vrijblijvend offertes!
Onderstaande overzichten hebben wij met veel zorg samengesteld. Wij hebben getracht om het onderscheid tussen Tier 1 Premium en Tier 1 Standard panelen te vinden echter konden dit nergens concreet zien. Het is dus onze interpretatie van hoe het hoort te staan en hier kunnen geen rechten aan ontleend worden. Weet u meer over dit onderwerp en hoe het hoort te staan dan kunt u zeker eens contact met ons opnemen. Hier kunt u meer lezen over de Bloomberg New Energy Finance [naar PDF-link] die de Tier-lijsten samenstelt.Tier 1 zonnepanelen merken
Fabrikanten uit Tier 1 zijn altijd verticaal geïntegreerd wat betekent dat ze hun productieproces volledig zelf beheren. Alle onderdelen worden zelf aangemaakt waardoor ze elke productiefase onder controle hebben. Voor u als klant heeft dit als voordeel dat er maar één aanspreekpunt is.
Het proces is volledig geautomatiseerd. Ook investeren ze heel veel in onderzoek om steeds kwalitatievere zonnepanelen te maken. Hierdoor kunnen zij vaker op de markt komen met een nieuw model dat nog efficiënter is en dus ook meer rendabel.

Bedrijven in deze categorie zijn al meer dan vijf jaar actief. In de jonge sector van zonnepanelen mag u daaruit afleiden dat ze zeker nog 20 jaar zullen meegaan. Dat is niet onbelangrijk als u weet dat u meestal 10 jaar garantie krijgt op zonnepanelen. Tijdens die garantieperiode is het maar best dat het bedrijf niet onderuit gaat.
Amper 2 procent van de markt is een Tier 1-merk. Binnen Tier 1 zijn er nog twee subcategorieën: Standard Tier 1 en Premium Tier 1.
Overzicht van de beste Premium Tier 1 zonnepanelen merken
Een overzicht van de Premium Tier 1 zonnepanelen ziet u hieronder, wij hebben de merken niet gerangschikt.
LG Solar
LG klinkt u ongetwijfeld eveneens bekend in oren. Het is actief sinds 1995. Naast smartphones, televisies en andere elektronica, produceert het Zuid-Koreaanse bedrijf ook mono- en polykristallijne zonnepanelen. In tegenstelling tot Kyocera is deze afdeling geen zijdelings project en dat merkt u aan de kwaliteit. LG heeft modules die een rendement van wel 20,8% en een vermogen van wel 360 WP halen. Weinig concurrenten kunnen hieraan tippen. U kan er meer over lezen op www.lg-solar.com.
Panasonic
Een andere bekende uit de elektronicawereld is het Japanse Panasonic dat opgericht werd in 1912. Sinds 1975 is het bedrijf gestart met de productie van zonnepanelen. Het aanbod bestaat enkel uit een aantal monokristallijne zonnepanelen en is dus eerder beperkt, maar wel van hoogstaande kwaliteit. Ze halen een maximaal rendement van 19,7% en behoren daarmee tot de hoogste. Het maximaal vermogen is 330 Wp. Meer info op www.eu-solar.panasonic.net/nl/.
Sunpower
Dit Amerikaanse bedrijf werd in 1985 opgericht. De hoofdzetel ligt niet toevallig in Silicon Valley. Sunpower staat bekend om zijn technologische innovatie op vlak van zonne-energie en staat aan de absolute top met monokristallijne zonnepanelen die een rendement halen van wel 21,5% en een vermogen van 435 Wp. Dankzij een hoog piekvermogen, zijn deze panelen ook uitermate geschikt voor kleinere dakoppervlaktes. Door de nauwe samenwerking met gigant Total, bent u zeker dat Sunpower nog lange tijd zal meegaan. Meer info op www.sunpower.com.
Suntech Power
Het Chinese Suntech werd in 2001 opgericht. Na een faillissement in 2013, staat het bedrijf er weer als één van de grote spelers van A-merken. Het gamma biedt zowel mono- als polykristallijne zonnepanelen aan met een maximaal rendement van 17,8% en een piekvermogen van 325 Wp. Meer info op www.suntech-power.com.
ET Solar
ET Solar is in 2003 opgericht in China, maar intussen uitgegroeid tot wereldwijd actief en beursgenoteerd bedrijf. Het biedt een uitgebreid assortiment van monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen die een maximaal rendement van 17,8% en vermogen van 345 Wp garanderen. Op www.etsolar.com vindt u meer info over dit merk.
REC Group
REC, wat staat voor Renewable Enery Corporation, is één van de grootste Europese aanbieders van zonnepanelen. Het werd in 1996 in Noorwegen opgericht, maar is ondertussen wereldwijd actief. REC heeft een breed gamma aan polykristallijne zonnepanelen die een maximaal rendement halen van 17,7% en een vermogen van 350 Wp. Meer info op www.recgroup.com.
JA Solar
JA Solar is een grote beursgenoteerde Chinese speler. Het werd opgericht in 2005 en is gevestigd in Shangai. JA Solar-zonnepanelen halen een rendement tot wel 18% en kunnen een vermogen van 345 Wp genereren. Het bedrijf heeft groot assortiment aan mono- en polykristallijne zonnepanelen die zowel voor kleine als grote dakoppervlaktes geschikt zijn. U kan meer lezen op www.jasolar.com.
Winaico
Winaico is een onderdeel van het Taiwanese Win Win Precision Technology en werd opgericht in 2003. Het is de grootste Taiwanese speler op vlak van zonnepanelen. Ze bieden ze zowel in monokristallijn als polykristallijn aan en dit met een maximaal rendement van 18,9% wat erg hoog is. Met een piekvermogen van 315 Wp hebt u met Winaico kwaliteit op uw dak. Lees er meer over op www.winaico.com.
Een overzicht van de beste Standard Tier 1 zonnepanelen merken
Een overzicht van de Standard Tier 1 zonnepanelen ziet u hieronder, wij hebben de merken niet gerangschikt.
Trina Solar
Het Chinese Trina Solar is de grootste producent ter wereld van zonnepanelen. Het werd in 1997 opgericht en is ondertussen wereldwijd actief. Hier vindt u mono- en polykristallijne zonnepanelen van topkwaliteit. Ze halen een rendement tot 17% en een piekvermogen van 315 Wp (Wattpiek). Lees meer op www.trinasolar.com.
Jinko Solar
Jinko Solar is een grote Chinese speler dat in 2006 werd opgericht. Hun zonnepanelen zijn van topkwaliteit en hebben een grote weerstand tegen zout en vocht. Jinko Solar heeft een uitgebreid aanbod aan mono- en polykristallijne zonnepanelen die een rendement van 16,8% en een vermogen van 320 Wp halen. Dat is iets lager dan bij andere topmerken wat zich vertaalt in de prijs die iets voordeliger is. Check ook www.jinkosolar.com.
Hyundai
Naast het produceren van auto’s, is het Zuid-Koreaanse Hyundai ook de markt van de zonnepanelen opgegaan. Hun panelen bieden een piekvermogen tussen de 225 en 305 Wp. Een middelgroot dak is noodzakelijk.
Canadian Solar
Canadian Solar ontstond in 2001 in Canada en is uitgegroeid tot één van de grootste producenten wereldwijd. Canadian Solar is een topspeler en levert ook dito kwaliteit. De zonnepanelen van mono- of polykristallijn voldoen aan alle vereiste kwaliteitseisen. U hebt met deze panelen een maximaal rendement van 16,8% en een maximaal vermogen van 320 Wp. Daarnaast krijgt u 25 jaar garantie. Meer informatie vindt u op www.canadiansolar.com.
ReneSola
ReneSola is wederom een Chinese beursgenoteerde wereldspeler. Het gamma is niet erg uitgebreid, maar er is wel keuze tussen monokristallijn en polykristallijn. De kwaliteit is top zoals u mag verwachten van een A-merk. Het maximale vermogen is 320 WP en het rendement 16,9% wat iets lager is dan bij andere producenten. Hierdoor is ReneSola vooral interessant voor grotere oppervlaktes. U kan meer info vinden op www.renesola.com.
Solar Frontier
Solar Frontier is één van de grootste fabrikanten van dunne film zonnepanelen oftewel thin film of CIS. Het Japans bedrijf, opgericht in 2006, maakt deel uit van de gigant Shell wat zekerheid biedt aan de klant. Het is nog jong, maar op die paar jaren al enorm gegroeid. Het assortiment is eerder beperkt en bestaat enkel uit thin film. Dit type valt op allerlei soorten daken te installeren. Het design is strak zwart en een ware topper op de markt. Het rendement ligt met 13,2% aan de lage kant, net zoals het vermogen dat maar 170 Wp kan genereren. Een groot dakoppervlakte is dus aan te bevelen. Lees er meer over op www.solar-frontier.com.
First Solar
First Solar werd in 1999 in de Verenigde Staten opgericht. Het is een erg populair merk geworden dankzij het aanbod van dunne film zonnepanelen, ook wel thin film of CIS genoemd. Naast Solar Frontier, is First Solar een ware autoriteit op de markt van de thin film. Dit type is mooi van design, maar heeft een lager rendement van 15,6% en maar een maximaal vermogen van 117 Wp. Dit vertaalt zich in de prijs, u betaalt namelijk minder. Vooral voor grotere dakoppervlaktes zijn deze zonnepanelen geschikt. Neem een kijkje op www.firstsolar.com.
Kyocera
Dit Japanse bedrijf doet wellicht een belletje rinkelen. Naast zonnepanelen produceert deze elektronicagroep onder andere ook printers. Kyocera is actief sinds 1959 en maakt al 40 jaar ook zonnepanelen, al is dat aanbod eerder klein. Kantoormateriaal is en blijft hun core business. Kyocera biedt enkel polykristallijne zonnepanelen aan met een maximaal rendement van 16,1% en een vermogen van 265 Wp. Deze zijn vooral interessant voor industriële gebouwen waarbij een grotere dakoppervlakte kan worden vrijgemaakt. Meer info op www.kyocerasolar.eu.
Hanwha Q-Cells
Hanwha SolarOne is een Chinese producent, maar onderdeel van een Koreaans bedrijf. Enkele jaren geleden nam Hanwha het failliete Q-Cells uit Duitsland over. Vandaar de nieuwe naam Hanwha Q-Cells. Hanwha produceert via Q-cells nu ook zelf zonnecellen. In verhouding met andere wereldwijde spelers, is Hanwha niet zo groot. Ze bieden alleen maar polykristallijne zonnepanelen aan. Het rendement gaat niet hoger dan 16,2% en het vermogen gaat tot 315 Wp. Wel kan u zeker zijn van de toekomst van het bedrijf aangezien er een kapitaalkrachtige groep achter zit. Meer info op www.hanwha.com en www.q-cells.com.
Sharp
Nog een elektronicaspeler is het Japanse Sharp dat sinds 1959 ook actief is op de markt van de zonnepanelen. Eerst produceerde het enkel zonnecellen en nu het ‘ganse plaatje’. Sharp biedt zowel dunne film (CIS), monokristallijne als polykristallijne zonnepanelen aan. Met een maximaal rendement van 17,6% situeert het bedrijf zich rond het gemiddelde. Het vermogen ligt iets lager met 290 Wp. U kan er meer over lezen op www.sharp-world.com/solar/.
Gintech Energy
Opgericht in 2005 in Taiwan is Gintech één van de grote spelers op de wereldmarkt. Waar vele andere fabrikanten hun zonnecellen elders aankoopt, levert Gintech deze zelf. Het bedrijf heeft zowel mono- als polykristallijne zonnepanelen, al is hun aanbod beperkt. De producten halen een maximaal rendement van 17,2%, een vermogen van 315 Wp en zijn iets goedkoper dan andere grote merken. U boet hierbij zeker niet aan kwaliteit in. Gintech is een A-merk zonder twijfel. Meer info op www.gintechenergy.com.
Yingli Solar
Yingli Solar is één van de grootste Chinese merken en is actief sinds 1998. Dit A-merk heeft een ruim assortiment aan mono- en polykristallijne zonnepanelen die een rendement halen van 17,2%. Ze generen een maximaal piekvermogen van 310 Wp. Lees meer op www.yinglisolar.com.
Tier 2 zonnepanelen merken
Tier 2 is een iets lagere categorie dan Tier 1. Het gaat om 8 procent van de zonnepanelenmarkt. De merken uit Tier 2 zijn nog niet zo lang in productie (minder dan 5 jaar) of voldoen niet aan bepaalde criteria. Deze bedrijven hebben een gedeeltelijke automatisering wat het proces duurder maakt. Als klant merkt u dat niet altijd, maar het heeft tot gevolgd dat deze bedrijven weinig nadruk leggen op onderzoek en ontwikkeling. Een belangrijk verschil is dat u bij Tier 1 vaak tot 25 jaar garantie kan krijgen en bij Tier 2 hooguit 10 jaar. Indien het nog korter is, koopt u de panelen best niet.

CNPV
CNPV staat bekend om zijn aantrekkelijke prijs en het vermogen dat de panelen oplevert. Dit Chinees bedrijf biedt panelen aan in monokristallijn. Ze kunnen een vermogen genereren van 305 Wp waardoor ze zowel voor een klein als middelgroot dak geschikt zijn.
Tier 3 zonnepanelen merken
In Tier 3 zitten de kleinere fabrikanten die niet echt aan te bevelen zijn. Het gaat hier om 90 procent van de markt! Deze bedrijven leggen geen nadruk op onderzoek en ontwikkeling. Meestal produceren zij wel zelf hun zonnepanelen, maar stellen ze de panelen niet zelf samen. Tier 3-merken zijn meestal minder dan 2 jaar actief op de markt.
Sunrise
Sunrise biedt zowel mono- als polykristallijne zonnepanelen aan. Het rendement kan tot 19,3% gaan.
Vergane glorie
Uit bovenstaande merken blijkt wel, de concurrentie is moordend in de zonnepanelenbranche. Omdat er soms wel eens een groot merk omvalt hebben we hieronder een overzicht gemaakt van failliete firma’s.
SolarWorld
Deze Duitse producent zag in 1988 het levenslicht. Het was lange tijd één van de grootste Europese spelers, maar de laatste jaren zit het bedrijf in moeilijkheden. De toenemende concurrentie en het wegvallen van overheidssteun voor zonnepanelen hebben hiervoor gezorgd. In 2017 heeft het bedrijf het faillissement aangevraagd. SolarWorld heeft wel een uitgebreid assortiment aan mono- en polykristallijne zonnepanelen. Deze kunnen een rendement halen tot 17,3%.
Vergelijk offertes en bespaar op de kosten!
Tier is één factor die zal meespelen bij de keuze die u maakt. Daarnaast speelt de prijs ongetwijfeld een grote rol. Vraag daarom steeds meerdere offertes op zodat u kan vergelijken binnen de prijsklasse die u kiest. Bekijk goed wat u allemaal wordt aangeboden voor de voorgestelde prijs.