Zonnepanelen plaatsen? Vind de beste installateur!

Door de stijgende energieprijzen is het plaatsen van zonnepanelen voor een steeds grotere groep particulieren en bedrijven een overweging waard. Toch is een overstap naar het gebruik van zonne-energie een beslissing die men niet van het ene op het andere moment kan nemen. Er komt immers een flinke investering bij kijken. Er zijn een heleboel zaken waar men rekening mee dient te houden op het moment dat het besluit genomen is om daadwerkelijk zonnepanelen te gaan plaatsen. Wij hebben voor u een overzicht gemaakt met goede informatie!

Hoe werkt Bestebedrijf.be?

1

U zoekt een installateur
Wilt u graag zonnepanelen kopen, maar heeft u geen idee hoe u de beste installateur kan vinden? Bestebedrijf.be helpt u op weg.

2

Heldere informatie voor een slimme keuze
Zonnepanelen kopen en laten plaatsen is een grote investering die weloverwogen gemaakt moet worden. Op deze pagina en onze plaatspagina’s vind u duidelijke en actuele informatie die u helpen om een goede beslissing te nemen.

3

Handige, gratis offertedienst!
In de toekomst bieden wij deze service misschien aan.

zonnepanelen installateur vinden

Denk hier over na voordat u zonnepanelen laat plaatsen

Het plaatsen van zonnepanelen is niet een beslissing die u in een oogwenk neemt. Het is verstandig om goed na te denken over op welk dak u de panelen wilt laten installeren, het type zonnepaneel dat u prefereert, wat het doel is van de zonne-installatie, de terugverdientijd en het rendement en het budget dat u beschikbaar wilt stellen voor dit project. Hieronder behandelen we enkele van eerdergenoemde zaken.

Voldoende dakoppervlak?

Voordat u denkt over het installeren van zonnepanelen is het slim om te kijken of u over voldoende dakoppervlak beschikt om de panelen te laten plaatsen. Als u genoeg dakoppervlak heeft is de richting van het dak van belang om erachter te komen of uw project kans van slagen heeft.

Zuid, west of oost?

Zoals uit de titel van dit schrijven al blijkt heeft het geen zin om zonnepanelen op een dak te plaatsen die in het noorden ligt. Het rendement is namelijk erg laag. Het beste rendement haalt u wanneer uw dak zuidelijk gelegen is. De zuidzijde van het dak vangt op een dag het meeste zonlicht op waardoor er veel energie opgewekt kan worden. Toch zijn er ook genoeg mogelijkheden voor daken die op het oosten of westen liggen.

Welke hellingsgraad?

Een andere factor die belangrijk is om een goed rendement te kunnen garanderen is het plaatsen van de zonnepanelen in de juiste hellingsgraad. Doorgaans is een hellingshoek van ongeveer 35 graden de beste hoek om het meeste zonlicht op te vangen. Omdat de hellingsgraad van veel daken verschillend zijn is het voor zonnepanelen installateurs best lastig om de juiste hoek op het dak te berekenen. Dat elk pv-zonnepaneel de juiste positie op het dak krijgt zorgt voor een optimaal rendement.

Hoe zit dat met een plat dak?

Ondanks dat men een zonnepaneel in een juiste hellingshoek moet zetten betekent dit niet per definitie dat men geen panelen zou kunnen plaatsen op een plat dak. Dit is namelijk heel goed mogelijk wanneer men de panelen op een speciale console monteert welke eveneens een hellingshoek van tenminste 35 graden heeft. Wel zal men dit console stevig vast moeten zetten met behulp van bijvoorbeeld stoeptegels of een andere verzwaring die ervoor dient te zorgen dat de panelen niet van het dak af kunnen waaien bij een harde wind of bij een storm.

Hoeveel zonnepanelen?

Natuurlijk is het eveneens van belang om, voordat u zonnepanelen gaat aanschaffen, weet hoeveel panelen er nodig zijn om aan de eigen energievraag te kunnen voldoen. Indien u slechts een deel van de energievraag wil opvangen zijn er uiteraard minder panelen nodig dan wanneer u hiermee aan de totale vraag naar energie wil voldoen.

Let op de schaduw

Een ander aspect dat aandacht verdient voordat men zonnepanelen gaat plaatsen is de aanwezigheid van hoge bomen of gebouwen in de nabijheid van het dak. Zodra er hierdoor namelijk voor een lange tijd gedurende de dag een schaduw op de panelen worden geworpen dan zal dit zeker het rendement op een negatieve manier beïnvloeden en men uiteindelijk een stuk minder energie op kunnen wekken.

Installatie wel of niet inbegrepen?

Niet bij elke leverancier is de installatie van de zonnepanelen is inbegrepen in de totaalprijs. In een aantal gevallen dient u zelf op zoek te gaan naar een installateur die de montage en de installatie voor zijn rekening neemt. Dit zal uiteraard wel extra kosten met zich meebrengen al zullen de panelen doorgaans wat voordeliger geprijsd zijn dan exemplaren waarbij de installatie wel incluis is.

Zelf zonnepanelen plaatsen is onverstandig

Ondanks dat een installateur in een aantal gevallen een behoorlijke vergoeding kan vragen is het toch niet aan te raden om op deze kosten te gaan bezuinigen. Zonnepanelen zijn namelijk niet alleen erg kostbaar maar ook zeker zeer kwetsbaar. Door de zonnepanelen zelf te installeren kan men weliswaar op installatiekosten besparen maar loopt men wel een groter risico dat de panelen beschadigd raken of zelfs stuk gaan. Een erkend installateur heeft de nodige ervaring om een dergelijke installatie goed uit te voeren. Bovendien kan men door zelf deze klus te klaren de garantie, welke de fabrikant op de zonnepanelen geeft, geheel of gedeeltelijk te verliezen.