Soorten trapliften

U bent op zoek naar een traplift? Dan dacht u aanvankelijk wellicht dat er slechts één soort bestaat. Een eenvoudige aankoop. De realiteit is echter iets complexer, en gelukkig maar! Er bestaan heel wat verschillende soorten. Ook wie thuis een moeilijke wenteltrap op moet, kan overgaan tot de beslissing om een lift te laten installeren. Het grote assortiment zorgt ervoor dat u altijd een exemplaar kan vinden, geschikt voor uw situatie. De installateurs zullen u bovendien ook bijstaan in deze keuze. Zij beschikken over de juiste kennis en ervaring.

  • Vergelijk de prijzen van firma’s die trapliften leveren en plaatsen!

Traplift voor een rechte trap

De meeste woningen met twee verdiepingen zijn uitgerust met een rechte trap. Indien dit ook bij u het geval is, hebt u geluk: deze trapliften zijn de goedkoopste, al kan u hier uiteraard ook zeer luxueus in gaan. Het model is simpel, aangezien de stoellift in één rechte lijn van boven naar beneden moet gaan. U kan een exemplaar op maat laten maken en laten plaatsen. Dit gebeurt doorgaans relatief snel en eenvoudig.

Traplift voor een trap met één bocht

Hebt u thuis een trap met één bocht in? Dit kan pittig zijn voor mensen op leeftijd. Over het algemeen wordt de stoellift langs de buitenkant van de bocht geïnstalleerd. Dit is gemakkelijker, omdat er dan voldoende ruimte over blijft voor de rails. Het nadeel aan deze optie is dat de trapleuning hierdoor soms verwijderd moet worden. Dit kan vervelend zijn voor andere gebruikers. Er zijn echter ook exemplaren die langs de binnenkant van de bocht geplaatst worden. We gaan hier later dieper op in.

soorten trapliften

Traplicht voor een trap met meerdere bochten

Eén of twee bochten, dat gaat het verschil niet maken. Wie de trap niet meer op kan omwille van vermoeidheid, angst of gewrichtsproblemen, is nu eenmaal gebaat bij een lift. Laat u goed adviseren vooraleer u in zee gaat met een leverancier. Er bestaan verschillende soorten, prijzen, merken en levertijden. Bij een trap met meerdere bochten is het bijvoorbeeld aangenaam en comfortabel een stoel te hebben die meedraait.

Traplift voor een spiltrap of wenteltrap

Een wenteltrap is een trap die eigenlijk in een halve cirkel draait. Het middelpunt is een open ruimte. Deze trap kan behoorlijk moeilijk te beklimmen zijn. Wie een dagje ouder wordt, heeft voor minder moeite om de bovenverdieping te bereiken. Een lift voor een spiltrap is dan ook maatwerk. De specialisten zullen eerst naar uw woning komen komen om vervolgens de situatie grondig te analyseren, opmeten en u erover adviseren. De levertijd voor exemplaren voor wenteltrappen zijn langer dan die voor een rechte trap. Het plaatsen ervan vraagt kennis en vakmanschap.

Traplift voor buiten

Moet u enkele trappen beklimmen vooraleer u de voordeur van uw woning bereikt? Wie niet schitterend te been is, zal deze ongemakkelijkheden meteen herkennen: u komt goed beladen van de winkel terug, u moet gauw het vuilnis binnen of buiten zetten, of u wil buiten op het terras genieten van de zon,… Niet evident wanneer u met moeite naar boven of beneden kan. Bij veel huizen, van de mooie bel-etagewoningen tot moderne pareltjes, zijn er trappen. Ook hier kan een traplift ervoor zorgen dat u langer mobiel blijft. U veilig en comfortabel verplaatsen is van onschatbare waarde. Een lift voor buiten heeft wel wat extra aandachtspuntjes. Voor de installateurs vraagt dit meer voorbereidingen, en het weer moet mee zitten natuurlijk.

traplift soorten

Rails langs de binnenzijde of buitenzijde?

Heeft de trap bij uw thuis een bocht? Dan zullen de installateurs u adviseren over het plaatsen van de traplift langs de binnenzijde of buitenzijde van de bocht. De keuze heeft telkens enkele implicaties.

Plaatst u de lift langs de binnenzijde, dan betekent dit dat deze straks langs de muur gaat. Handig, omdat de trapleuning behouden blijft. In veel gevallen wordt de rail op de leuning geplaatst. Het vereist echter wel dat er voldoende ruimte is tussen de leuning en de muur. Zoals eerder aangehaald, hebben de moderne exemplaren smallere rails. Is er toch niet voldoende ruimte, of zijn er andere bezwaren, dan kan u ook kiezen voor de buitenzijde van de bocht. Laat u hoe dan ook goed adviseren door de installateurs.

Vrijblijvend advies en offerteaanvraag

Een traplift laat u normaal gezien maar eens in uw leven plaatsen. Het is dus belangrijk niet over één nacht ijs te gaan. Informeer u goed bij de leveranciers in uw buurt. Welke modellen zijn er beschikbaar? Wat is de prijs? Heeft u recht op eventuele subsidies? (Lees meer op Vlaanderen.be) En gaat u de lift aan de binnen- of buitenzijde van de bocht van uw trap plaatsen? Laat u goed informeren, wik en weeg, en vooral: vraag offertes aan. Deze zijn volledig vrijblijvend en gratis, en bieden u de mogelijkheid om optimaal te vergelijken.

Bestebedrijf.be

Beste Bedrijf

Andere artikelen