Wie werkzaam is als zelfstandige, is daarom geen boekhoudkundig cijferwonder. Dat is niet onbegrijpelijk – boekhouden is een moeilijke studie. Zelfs al bent u maar een kleine garnaal, de steun van een boekhoudkantoor is voor geen enkele onderneming, klein of groot, een overbodige luxe. Hij of zij zal uw onderneming de nodige stabiele basis, slim advies, structuur en zekerheid bieden. Met het professioneel inzicht en ervaring kan hij/zij u proactief advies geven. Hoe haalt u het meeste uit uw inkomsten? Welke uitgaven zijn te verantwoorden? Hoe zit dat met uw belastingaangifte? Wat zullen uw sociale bijdragen bedragen volgend kwartaal? Een gediplomeerd boekhouder bespaart u tijd, geld én kopzorgen.
Hoe werkt Bestebedrijf.be?
U zoekt een boekhouder
Wilt u graag boekhouder inschakelen voor uw bedrijf, maar heeft u geen idee waar u de beste boekhouder kan vinden? Wij hebben goede informatie opgesteld waardoor u weet hoe u de juiste boekhouder voor uw bedrijf kan vinden.
Heldere informatie voor een slimme keuze
Een boekhouder inhuren om voor uw zaak de boekhouding te verzorgen is een keuze die weloverwogen gemaakt moet worden. Op deze pagina en onze plaatspagina’s vind u duidelijke en actuele informatie die u helpen om een goede beslissing te nemen.
Handige, gratis offertedienst!
Deze service bieden wij nu nog niet aan, wellicht binnenkort!
Wat doet een boekhouder?
De naam zegt het al: een boekhouder verzorgt de boekhouding. Vroeger ging dat gepaard met zwaarlijvige kaften in archiefkasten, vandaag past een boekhouding netjes in een Drive-account. Niettemin blijft het een complex en cijfermatig gegeven, waarvan de wet al eens durft te veranderen. Een boekhouder is verantwoordelijk voor alle financiële en boekhoudkunde gegevens. Dat gaat van facturen tot betaal- en BTW-aangiftes, financiële administratie en analyses van budgetten. Hij of zij neemt met andere woorden de cijfermatige rompslomp en stress van het zelfstandigenstatuut van u over. Het einde van het jaar is vanzelfsprekend een drukke periode voor hen, omwille van de belastingaangiftes.
Wat zijn de voordelen van een boekhouder?
Menig zelfstandigen bijten hun tanden stuk op de boekhouding. Een ondernemende geest volstaat niet altijd. Boekhouden is uitermate complex – niet iets dat u er zomaar even bij neemt. Een boekhouder genoot een bacheloropleiding accountancy-fiscaliteit of een economische masteropleiding. Ze leren werken met boekhoudkundige programma’s, en zijn doorgaans erg stipte en nauwkeurig. De voordelen van een professional zijn dan ook groot:
- u bespaart ontzettend veel tijd en stress
- u bent er zeker van dat u niet te veel belastingen betaalt
- professioneel advies want hij/zij kent de wet en eventuele mogelijkheden
- geen boetes
- u weet wat u op het einde van het jaar zal moeten betalen, zo staat u niet plots voor verrassingen
- fiscale voordelen
Wat is het verschil tussen een boekhouder, boekhoudkantoor en accountant?
Een boekhouder werkt op zelfstandige basis of binnen een boekhoudkantoor. Een boekhoudkantoor houdt zich bezig met de organisatie, administratie en boekhouddiensten van meerdere personen en bedrijven. Bent u op zoek naar een goede boekhouder, dan kan u altijd een boekhoudkantoor contacteren.
Het verschil met een accountant is groter dan enkel de kostprijs en opleiding (een accountant is doorgaans duurder), maar wat dan precies? Om te beginnen is een accountant wettelijk bevoegd voor extra taken, zoals het uitreiken van de verklaring van financiële betrouwbaarheid of de zogenaamde accountantsverklaring. Ze voeren een eerder controlerende functie op de boekhouding uit. Concreet voert een accountantskantoor de volgende taken uit:
- bedrijfsadministraties
- controle van bedrijfsadministraties
- controle opgestelde jaarrekeningen
- opstellen en afgeven van accountantsverklaringen
Voor welke diensten kunt u een boekhouder inschakelen?
Een boekhouder is voor meer verantwoordelijk dan enkel uw belastingaangifte. Een overzichtelijke opsomming van de diensten die u kunt overlaten aan de professional:
- betaling van facturen alsook de verwerking van gegevens
- opvolging debiteurenbeheer en crediteurenbetalingen
- opstellen rapporten
- kwartaalaangiftes en belastingaangiftes
- BTW-aangifte
- financieel beheer en financiële administratie
- opstellen provisies
- analyse budgetten
- nieuwe budgetten opstellen
- fiscaal advies
- bankverrichtingen
Factoren die de prijs van een boekhouder beïnvloeden
Een goede boekhouder is een goochelaar met cijfers die uw onderneming ondersteunt. Hij of zij zal complexe materie voor u vertalen naar lekentaal en spontaan meedenken in wat het beste is voor uw zaak. U betaalt naargelang wat u verwacht van een professional. Wilt u enkel fiscaal advies of een eenvoudige belastingaangifte? Dan volstaat misschien €400,- per jaar. Indien u de volledige boekhouding wilt overlaten aan een expert, inclusief regelmatig advies en overzichten, dan betaalt u meer. Er zijn dus verschillende tarieven. Doorgaans wordt er gerekend met een gemiddeld tarief van €50/uur, als is dit erg afhankelijk van de complexiteit van uw boekhouding en de prijs van het boekhoudkantoor.
Hoe kunt u een goede boekhouder herkennen?
Mond-tot-mondreclame is van groot belang. Doe daarom eens navraag bij kennissen en ondernemers met een gelijkaardig profiel. Kies een professional die voeling heeft met uw specifieke sector. Een goede boekhouder is bovendien aangesloten bij het erkende beroepsinstituut het Beroepsinstituut van erkende Boekhouders en Fiscalisten (BIBF). Accountants worden op hun beurt erkend door het Instituut van de Accountants en Belastingconsulenten (IAB). Voor u in zee gaat met iemand, controleer of hij/zij een vakman is die de nodige opleiding heeft genoten.